Tuesday, February 27, 2024
HomeArticleSSC Exam Important Question GK

SSC Exam Important Question GK

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

1) Among the following, which planet falls under the category of the coldest planet in the solar system?

a) Uranus 

b) Neptune

c) Mercury

d) Mars

Answer: a

2) ________ is the instrument, which helps in measuring the magnitude of an earthquake.

a) Mercalli scale

b) Seismograph

c) Richter scale

d) None of the above

Answer: c

3) Which of the following article is associated with the “Right to Education”?

a) Article 21A

b) Article 29

c) Article 32

d) Article 226

Answer: a

4) Which port is said to be developed as the first Green port of India?

a) Deendayal Port

b) Paradip

c) Port Blair

d) Haldia port

Answer: d

5) Which algae is referred to as space algae?

a) Acetabularia

b) Gracilaria

c) Chlorella Vulgaris

d) Belonia

Answer: c

6) What is the name of the island that is located between India and Sri Lanka?

a) Majuli

b) Kachchatheevu

c) Chorao

d) Munroe

Answer: b

7) Who is the first Indian Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?

a) C D Deshmukh

b) Sukumar Sen

c) Amartya Sen

d) C Rajagopalachari

Answer: a

8) In which of the following year, did Manipur state get its complete livelihood?

a) May 1, 1960

b) February 20, 1987

c) April 26, 1975

d) January 21, 1972

Answer: d

9) Which vitamin helps in the formation of nucleic acids and red blood cells? 

a) Vitamin B6

b) Vitamin B3

c) Vitamin B10

d) Vitamin B5

Answer: c

10) How does the increase in the temperature of the medium affect the speed of sound?

a) Decrease

b) Increase

c) Remains unchanged

d) None of the above

Answer: b

11) Which of the following chemical is used in killing rats?

a) Magnesium Sulphate

b) Calcium Carbonate

c) Zinc phosphide

d) Potassium Aluminium Sulphate

Answer: c

12) Below are the Indian States/Union territories and their capitals. Select the mismatched pair from the following alternatives. 

a) Telangana – Hyderabad

b) Assam – Dispur

c) Lakshadweep – Kavaratti

d) Madhya Pradesh – Lucknow

Answer: d

13) Which element’s isotope is used in the calculation of the age of the earth?

a) Cobalt

b) Carbon

c) Sodium

d) Radium

Answer: b

14) Which viceroy is known as the “Father of Indian Railways”?

a) Lord Dufferin

b) Lord Dalhousie

c) Lord Harding

d) None of the above

Answer: b

15) Which of the following is the currency of Chile?

a) Peso

b) Euro

c) Dollar

d) Pound

Answer: a

16) Who is the leader of the Revolt of 1857 from Lucknow?

a) Tatya Tope

b) Rani Laxmi Bai

c) Nana Sahib

d) Begum Hazrat Mahal

Answer: d

17) He/she is the well-known leader who set up “The Theosophical Society”?

a) Swami Vivekananda

b) Syed Ahmad Khan

c) HP Blavatsky

d) Atmaram Pandurang

Answer: c

18) Who invented the “Quantum Theory of Radiation”?

a) Neil Bohr

b) Planck

c) Rutherford

d) J J Thomson

Answer: b

19) Which is the largest plateau in the world?

a) Plateau of Mexico

b) Deccan plateau

c) Arabian plateau

d) Tibetan plateau

Answer: d

20) Among the following elements, which is present in a major proportion of the air?

a) Oxygen

b) Nitrogen

c) Carbon dioxide

d) Argon

Answer: b

21) Which of the following countries’ capital is Bangkok and is the leading producer of rubber?

a) Thailand

b) China

c) Brazil

d) Ghana

Answer: a

22) What is a convex unfold in a rock called?

a) Syncline

b) Crestline

c) Anticline

d) None of the above

Answer: c

23) What is the Rigvedic name of the Sutlej river?

a) Saraswati

b) Kubha

c) Sindhu

d) Sutudri

Answer: d

24) Rome, the capital city of Italy, is situated on the bank of which of the following rivers?

a) Thames

b) Tiber

c) Avon

d) Tyne

Answer: b

25) Based on which principle does the optical fibre work?

a) Diffraction of light

b) Refraction of light

c) Total Internal Reflection

d) None of the above

Answer: c

26) Which fungus is responsible for the red root of sugarcane?

a) Magnaporthe oryzae

b) Puccinia

c) Pythium debaryanum

d) Colletotrichum falcatum

Answer: d

27) Duties of the Prime Minister come under which article of Constitution?

a) Article 78

b) Article 42

c) Article 19

d) Article 276

Answer: a

28) Who was the first European traveller who discovered New Zealand?

a) Abel Tasman

b) Vasco da Gama

c) Hernan Cortes

d) Jacques Cartier

Answer: a

29) Which of the following crops is harvested in the Rabi season in India?

a) Jowar

b) Wheat

c) Cotton

d) Jute

Answer: b

30) Which fibre is used in bulletproof windows?

a) Nylon-6,6

b) Terylene

c) Polycarbonate

d) Kevlar

Answer: c

31) Which Indian state has the longest coastline?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Tamil Nadu

d) Gujarat

Answer: d

32) Which eminent personality among the following was the first to get the Jnanpith award?

a) Pratibha Devi Singh Patil

b) Asha Poorna Devi

c) Vijaya Laxmi Pandit

d) Margaret Alva

Answer: b

33) Which of the following taxes is not a direct tax?

a) Income tax

b) Wealth tax

c) Goods and Services Tax

d) value-added tax (VAT)

Answer: c

34) Due to which phenomenon is the sky’s colour blue?

a) Diffraction of light

b) Scattering of light

c) Reflection of light

d) Refraction of light

Answer: b

35) Who is the author of the famous book “The God of Small Things”?

a) Anita Desai

b) Javier Moro

c) Chitra Subramaniam

d) Arundhati Roy

Answer: d

36) Which amendment act of the Indian Constitution introduced the panchayats?

a) 73rd

b) 42nd

c) 61st

d) 13th

Answer: a

37) The Gulf of Mexico and the Atlantic Ocean are joined by which strait?

a) Malacca

b) Bering

c) Florida

d) Palk

Answer: c

38) On which property of a wave does the pitch of a sound depend?

a) Wavelength

b) Frequency

c) Amplitude

d) None of the above

Answer: b

39) Who is the founder of Telegram?

a) Brian Acton

b) Kevin Bharti Mittal

c) Jan Koum

d) Pavel Durov

Answer: d

40) Match the following:

Name of the Projects                                                          Rivers

A) Hirakud Multipurpose project                                          I) Chambal

B) Nagarjuna Sagar Multipurpose project                            II) Chenab

C) Rana Pratap Sagar Dam                                                   III) Krishna

D) Salal project                                                                     IV) Mahanadi

a) A-IV, B-III, C-II, D-I

b) A-IV, B-III, C-I, D-II

c) A-IV, B-II, C-I, D-III

d) A-IV, B-I, C-II, D-III

Answer: b

41) Which planet in the solar system is known as the “Morning star”?

a) Jupiter

b) The Earth

c) Venus

d) Saturn

Answer: c

42) Who is known as the “Father of the Indian Constitution”?

a) Mahatma Gandhi

b) Dr Rajendra Prasad

c) M N Roy

d) Dr B R Ambedkar

Answer: d

43) Blue-coloured glass is obtained by adding which substance?

a) Cobalt oxide

b) Iron oxide

c) Copper oxide

d) Gold chloride

Answer: a

44) Which project connects the Gulf of Mannar and the Palk Strait?

a) Ramganga Multipurpose project

b) Sharavati project

c) Sethusamudram project

d) Kundah Project

Answer: c

45) Which Upaveda deals with Art and music?

a) Ayurveda

b) Gandharvaveda

c) Dhanurveda

d) Shilpaveda

Answer: b

46) Who among the following discovered Stethoscope?

a) Rene Laennec

b) WC Roentgen

c) Hans Berger

d) Robert Kock

Answer: a

47) From which of the following lakes does the White Nile river originate?

a) Lake Albert

b) Lake Superior

c) Lake Victoria

d) Lake Baikal

Answer: c

48) Where is the Indian Grape Processing board located?

a) Pune

b) Kochi

c) Noida

d) Bengaluru

Answer: a

49) The Blue Revolution mainly focuses on increasing the production of which product?

a) Jute

b) Milk

c) Onion

d) Fish

Answer: d

50) Among the following missile, which is known as an indigenously developed air-to-air missile?

a) Nag

b) Shaurya

c) Nirbhay

d) Astra

Answer: d

Related Articles

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.
Subscribe
Notify of
guest
Enter your Full Name
Enter Your E-mail Address
The comment form collects your name, email and content to allow us keep track of the comments placed on the website. Please read and accept our website Terms and Privacy Policy to post a comment.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

More Articles Like This