back to top
Saturday, April 13, 2024
HomeArticleSSC Exam Important Question environment

SSC Exam Important Question environment

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

1. The term ecology is first given by?
(a) Robert Brown 
(b) Aristotle
(c) Khurana
(d) Reiter

Ans. (d) Reiter
Explanation- The term ecology is believed to have been coined by Ernst Haeckel in 1869 though its first authentic use was made by Reiter in 1885.

Que 2. The term ecosystem is first given by?
(a) Reiter
(b) Aristotle
(c) Haeckel
(d) Tansley

Ans. (d) Tansley
Explanation- The word ecosystem was first coined by Tansley in 1935.

Que 3. What are the two components of the Ecosystem?
(a) Herb and shrub 
(b) Abiotic and biotic
(c) Frog and Human 
(d) Plant and animal

Ans. (b) Abiotic and biotic
Explanation- These biotic and Abiotic interactions maintain the equilibrium in the environment.

Que 4. Which of the following constitutes a food chain?
(a) Grass, wheat, and mango 
(b) Grass, goat, and human
(c) Grass, wheat, and mango
(d) Grass, fish, and goat 

Ans. (c) Grass, wheat, and mango
Explanation- A food chain is a series of organisms where each is dependent on the next as a source of food.

Que 5. What is the main source of energy in the ecosystem?
(a) Sunlight
(b) Stored sugar in a plant
(c) Heat released during fermentation 
(d) Heat released during respiration

Ans. (a) Sunlight
Explanation- In most ecosystems, the ultimate source of all energy is the sun.

Que 6. Soil erosion can be controlled by?
(a) By grazing more and more 
(b) By removal of plant
(c) By afforestation 
(d) By increased population

Ans. (c) By afforestation
Explanation –  Afforestation is the establishment of a forest in an area where there was previous tree cover.

Que 7. What is the other name of Sahyadri Range?
(a) Lesser Himalaya
(b) Shivalik
(c) the Western Ghats
(d) the Eastern Ghats

Ans. (c) The Western Ghats
Explanation – the Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range.

Que 8. Eco mark is given to an Indian product which is?
(a) Rich in Protein 
(b) Environment friendly
(c) Economically viable 
(d) Pure and unadulterated

Ans. (b) Environment friendly
Explanation- Eco mark is a certification mark issued by the Bureau of Indian Standards to products conforming to a set of standards aimed at the least impact on the ecosystem.

Que 9. Which is an artificial ecosystem?
(a) Aquarium 
(b) Zoo
(c) Agriculture land
(d) Viniculture 

Ans. (a)  Aquarium 
Explanation – An artificial ecosystem is represented by an aquarium in which all the factors are regulated according to choice.

Que 10. Where is a floating national park in the world?
(a) Kuala lumpur
(b) Bilaspur
(c) Manipur 
(d) Dispur

Ans. (c) Manipur 
Explanation- It floats on the waters of the Loktak lake in Manipur, The Keibul Lamjao National park is the world’s only floating wildlife sanctuary.

Que 11. Van Mahotsav is associated with the?
(a) Protection of plant
(b) Increase in crop
(c) planting tree
(d) cutting trees

Ans. (c) planting a tree
Explanation – Van Mahotsav is an annual pan- Indian tree planting festival, occupying a week in the month of July.

Que 12. What are hydroponics simple words?
(a) Relation of sound with water
(b) Growth of plants without water
(c) conservation of water
(d) Growth of plants without soil

Ans. (d) Growth of plants without soil
Explanation- The growing of plants in nutrient solutions with or without an inert medium (such as soil) to provide mechanical support.

Que 13. Why do desert plants bloom at night?
(a) The desert insects are active during nighttime
(b) Their blooming is controlled by low temperature
(c) They are sensitive to the phase of man
d) The desert insects eat away flowers during day time

Ans. (b) Their blooming is controlled by low temperature
Explanation- most of the activity of plants and animals happens during the night because of the very high temperature in the daytime.

Que 14 Which of the following are examples of carnivorous plants?
(a) Sundew Venus fly trap, pitcher plant 
(b) Cuscuta, Rafflesia, mistletoe
(c) Sandalwood tree, Broom rape, Pitcher plant
(d) Cuscuta, Bladderwort, mistletoe

Ans. (a) Sundew Venus fly trap, pitcher plant
Explanation- Carnivorous plants can be found on all continents except Antarctica, as well as many pacific islands.

Que 15. Which type of forest majority comprises lichens and mosses?
(a) Taiga forests
(b) Tundra forests
(c) Temperate mixed forests
(d) Tropical evergreen forests

Ans. (b) Tundra forests
Explanation – Tundra vegetation is composed of dwarf shrubs, sedges and grasses, mosses, and lichens. Scattered trees grow in some tundra regions.

Que 16. Which one of the following is a xerophytic plant?
(a) Mustard
(b) Amarbel
(c) Karil
(d) Neem

Ans. (c) Karil
Explanation- Xerophyte is any plant adapted to live in a dry physiologically dry habitat by means of mechanisms to prevent water loss or to store available water.

Que 17. Which one of the following organisms is likely to show the highest concentration of DDT, once it has been introduced into the ecosystem?
(a) Grasshopper 
(b) Toad
(c) Cattle 
(d) Snake

Ans. (d) Snake
Explanation- The snake is a tertiary consumer .so the DDT concentration will be high in snakes.

Que 18. What is parasitism?
(a) Association necessary for the survival of both partners
(b) Association in which one species is benefitted and causes harm to another species
(c) Association in which one species is benefitted and another is unaffected
(d) None of these

Ans. (b) Association in which one species is benefitted and causes harm to another species
Explanation- Parasitism is a close relationship between species, where one organism, the parasite, lives on or inside another organism, the host, causing it some harm, and is adapted structurally to this way of life.

Que 19. Producers in an ecosystem are?
(a) Convert organic energy into chemical energy 
(b) Use chemical energy
(c) Convert solar energy to chemical energy 
(d) Release energy

Ans. (c) Convert solar energy to chemical energy
Explanation- Producers make their own food. They do not have to obtain energy from other organisms.

Que 20. How much energy is transferred to the next trophic level?
(a) 15%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 40%

Ans. (c) 10%
Explanation-  Only about 10% of the energy is transferred from one trophic level to another. The rest is used for life processes of the organism and some is lost as heat.

Related Articles

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.
Subscribe
Notify of
guest
Enter your Full Name
Enter Your E-mail Address
The comment form collects your name, email and content to allow us keep track of the comments placed on the website. Please read and accept our website Terms and Privacy Policy to post a comment.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

More Articles Like This