back to top
Sunday, July 14, 2024
HomeArticleGk Questions And Answers for Children

Gk Questions And Answers for Children

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

The questions mentioned below may be more difficult than those stated above. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 10-12 years:

1. How many millimetres are there in a centimetre?
Ans. 10mm

2. Name the hardest substance available on Earth?
Ans. Diamond

3. Name a shape that has ten sides?
Ans. Decagon

4. Name the largest ocean in the World?
Ans. Pacific Ocean

5. Who is the real founder of Microsoft?
Ans.  Bill Gates and Paul G. Allen

6. Who gave the theory of Relativity?
Ans. Albert Einstein

7. Who is the Father of our Nation?
Ans. Mahatma Gandhi

8. Who discovered the X-rays first?
Ans. Wilhelm Roentgen

9. Who gave the universal law of gravitation?
Ans. Issac Newton

10. What is a telescope?
Ans. A telescope is an instrument in the shape of a tube with special pieces of glass (lenses) inside it. It makes things that are far away appear bigger and nearer.

11. Name a natural satellite of Earth?
Ans. Moon

12. Name the National game of the USA?
Ans. Baseball

13. Who invented Watch?
Ans. Peter Henlein

14. Name the largest ‘Democracy’ in the world?
Ans. India

15. Which is the smallest bone in the human body?
Ans. Stapes (Ear bone)

16. Name the country known as the Land of the Rising Sun?
Ans. Japan

17. Who invented electricity?
Ans. Benjamin Franklin

18. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?
Ans. Africa

19. Name the planet known as the Red Planet?
Ans. Mars

20. Who wrote “Malgudi Days”?
Ans. R. K. Narayan

21. Name the gas which is filled in balloons?
Ans. Helium

22. Which two rivers merge in Devprayag to form the River Ganga?
Ans. Alakananda and Bhagirathi rivers

23. Name the deepest oceanic trench on Earth?
Ans. Mariana Trench

24. Name the national bird of the United States of America?
 Ans. Bald Eagle

25. Name the deepest ocean in the world?
 Ans.  Pacific Ocean

26. Name the smallest bone in the human body?
 Ans. Stapes

27. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi

28. Who was the first President of India?
Answer: Dr Rajendra Prasad

29. Who is known as the Father of the Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

30. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin

31. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab

32. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

33. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold

34. Who invented the Computer?
Answer: Charles Babbage

Lists of GK Questions for Children

Children at this age begin learning about the world around them and begin asking questions of their parents, grandparents, teachers, etc. The questions listed below may aid children in learning, and some of them may have already sparked their interest.

1. Name the first English President of the Indian National Congress?
Ans. George Yule was the first English President of the Indian National Congress.

2. Name the tissue that forms the inner lining of the mouth?
Ans. Epithelial tissue

3. What is the function of the Ligament?
Ans. The ligament is a type of connective tissue that connects one bone to another. These tissues are strong and elastic.

4. Who founded the Mauryan Empire?
Ans. Chandragupta Maurya founded the Mauryan Empire.

5. Nalanda University was destroyed by whom?
Ans. Bakhtiyar Khilji destroyed Nalanda University in 1193.

6. In which year did Arundhati Roy win the Booker Prize?
Ans. In 1997, Arundhati Roy won the Booker Prize. She was the first Indian to win the Booker Prize. The title of the novel for which she won the Booker Prize is “The God of Small Things”.

7. What is the relationship between the weight of an object on the moon and the weight of an object on Earth?
Ans. The moon weighs one-sixth the weight of the Earth.

8. What is the major source of minerals in the soil?
Ans. Parent rock from which soil is covered is the major source of minerals in the soil.

9. Freedom of speech and expression is mentioned in which article of the Indian Constitution?
Ans. Article 19

10. In which year did the “Guarantee System” start?
Ans. In 1849, the “Guarantee system” for Rail Network development in India was started.

11. Which gas is filled in an electric bulb?
Ans. Nitrogen gas is filled in an electric bulb.

12. When was United Nations Environment Programme (UNEP) established?
Ans.  5 June 1972

13. Name the elements that make up the xylem tissue?
Ans. Xylem tissue consists of four types of elements namely tracheids, vessels, xylem fibres, and xylem parenchyma.

14. Where is Hemis National Park situated?
Ans. Hemis National Park is located in Jammu and Kashmir State.

15. What is  “Kilonova”?
Ans. It is a transient astronomical event that occurs in a compact binary system when two neutron stars and a black hole merge into each other. They are thought to emit short gamma-ray bursts and strong electromagnetic radiation due to the radioactive decay of heavy r-process nuclei that are produced and ejected fairly isotropically during the merger process.

16. When was Bhagat Singh executed?
Ans. 23 March 1931

17. When is International Women’s Day celebrated?
Ans. Every year on 8 March, International Women’s Day is celebrated.

18. What was the first vernacular newspaper in India?
Ans. Samachar Darpan was the first vernacular newspaper in India. It was a Bengali weekly newspaper published by the Baptist Missionary Society.

19. Which Sikh Guru introduced the Gurmukhi Script?
Ans. As per the Sikh tradition, Gurmukhi was invented by Guru Angad, who was the second Sikh Guru in the mid-16th century.

20. In which state of India is the Hornbill festival observed?
Ans. Nagaland

21. Name 5 countries situated in the Pacific Ring of Fire?
Ans. The Pacific Ring of Fire stretches across various countries including Indonesia, New Zealand, Papa New Guinea, the Philippines, Japan, the United States, Chile, Canada, Guatemala, Russia, Peru, etc.

22. What is the Ring of Fire?
Ans. Ring of Fire is also known as the Circum-Pacific Belt. It is a path along the Pacific Ocean which is characterised by active volcanoes and frequent earthquakes. The majority of the Earth’s volcanoes and earthquakes take place along the Ring of Fire.

23. Which bank is known as the bankers’ bank of India?
Ans The Reserve Bank of India

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

More Articles Like This