back to top
Saturday, July 13, 2024
HomeArticleSSC Exam Important Question 2023

SSC Exam Important Question 2023

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

1) To reduce the temporary hardness of water, whatever ingredient is added to it?

a) Calcium Chloride  

b) Sodium bicarbonate 

c) Calcium hydroxide

d) Sodium hydroxide

Answer: c

 Calcium hydroxide is the reagent, Clark. It decreases the hardness of water by converting bicarbonates to carbonate.

2) Which Mughal emperor built Buland Darwaza?

a) Shah Jahan

b) Akbar

c) Babur

d) Jahangir

Answer: b

In the reign of Akbar the Great, the Buland Darwaza in Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh, India, was built.

3) In which of the following cities is the Indian Institute of Chemical Biology located?

a) Kerala

b) Lucknow

c) Hyderabad

d) Kolkata

Answer : d

In Kolkata, West Bengal, India, the Indian Institute of Chemical Biology (IICB) is located as a biomedical research institute. The Institute began as India’s first non-government biomedical research facility in 1935, and the CSIR took over in 1956.

4) Mahatma Gandhi was elected President of the Indian National Congress in which year?

a) 1919

b) 1924

c) 1945

d) 1936

Answer: b

At the Indian National Congress’s Annual Session at Belgaum in 1924, Mahatma Gandhi was elected President (INC).

5) Which alloy is made up of copper and tin?

a) Bronze

b) Brass

c) German silver

d) Graphite

Answer: a

Bronze is a copper-tin alloy that is utilized in a variety of household items.

6) Which element imparts the green colour to fireworks?

a) Calcium

b) Potassium

c) Strontium

d) Barium

Answer : d

Barium is a green pigment used in fireworks, barium can also help to stabilize other volatile elements.

7) Which of the following terms is related to table tennis?

a) Twiddle

b) Tee

c) No ball 

d) Back pass

Answer: a

Anti Loop, Backspin, Chop, Loop, Penhold Grip, Push, Spin, and Twiddle are the terms associated with table tennis.

8) Which of the following passage connects the Red marine to the Gulf of Aden?

a) Duncan’s passage

b) Bering strait

c) Bab-el-Mandeb

d) Cook strait

Answer: c

The Bab el-Mandeb Strait connects the Red Marine to the Gulf of Aden and the Arabian Sea. It is a major sea passage between the Horn of Africa and the Middle East.

9) Who among the following eminent personalities is the founder of Arya Samaj?

a) Swami Vivekananda

b) Syed Ahmed Khan

c) Raja Ram Mohan Roy

d) Dayanand Saraswati

Answer : d

The Arya Samaj was founded by Swami Dayanand Saraswati. The motto of the organisation was to promote principles and practices based on the indisputable authority of the Vedas.

10) Which of the following is a unicellular organism?

a) Hydra

b) Diatom

c) Spirogyra

d) Fungi

Answer: b

Diatoms are unicellular photosynthetic organisms. They belong to the Eukarya domain, which encompasses single-celled and multicellular organisms. Diatoms have the following characteristics: Unicellular creatures have a single cell that handles all of the organism’s functions.

11) Who among the following was the author of the book “The Road Ahead”?

a) Bill Gates

b) Katherine Mayo

c) Willa Cather

d) Arundhati Roy

Answer: a

The nonfiction book “The Road Ahead” by Bill Gates explores how the world is on the approach to a cultural and technological upheaval.

12) Which of the following vitamin deficiency causes cracked skin?

a) Vitamin B12

b) Vitamin B3

c) Vitamin B2

d) Vitamin A

Answer: c

Scurvy is caused by a lack of vitamin C. Scurvy causes skin damage and a variety of symptoms, including easy bruising. Skin that is scaly and dry.

13) Which river’s Rigvedic name was Vipas?

a) Beas

b) Ravi

c) Sutlej

d) Kurram

Answer: a

The Beas River is known as Vipas according to the Vedic period. It runs through northern India. The river originates in the Himalayas in central Himachal Pradesh, India.

14) Ghoomar is the dance form of which state in India?

a) Punjab

b) Himachal Pradesh

c) Rajasthan

d) Bihar

Answer: c

The ghoomer is a Rajasthani dance performed only by women on rare occasions.

15) Who was the last Nizam of Hyderabad?

a) Qamar-ud-din Khan

b) Mir Osman Ali Khan

c) Nasir Jung

d) Salabat Jung

Answer: b

Mir Osman Ali Khan, Asaf Jah VII was the final Nizam (ruler) of the Princely State of Hyderabad. It was British India’s largest princely state.

16) Which amendment act in India reduced the voting age from 21 to 18?

a) 73rd

b) 61st

c) 13th

d) 43rd

Answer: a

The Constitution (61st Amendment) Act of 1988 lowered the voting age from 21 to 18 for Lok Sabha and Legislative Assembly elections.

17) On which river is the Baglihar dam constructed?

a) Jhelum

b) Brahmaputra

c) Ravi

d) Chenab

Answer : d

The Baglihar Dam is being built on the Chenab River in the Doda district of Jammu and Kashmir. The Chenab River’s ‘Baglihar Hydroelectric Power Plant’ is a run-of-the-river hydropower facility.

18) Which of the following is the Persian translation of the Mahabharata?

a) Razmnama

b) Hamzanama

c) Tarikh-i-Alfi

d) None of the above

Answer: a

The Razmnama (Book of War), commissioned by Mughal Emperor Akbar, is a Persian translation of Mahabharata’s Hindu epic poem.

19) Which mirror is used as the rearview mirror in the vehicle?

a) Concave mirror

b) Convex mirror

c) plane mirror

d) Bi-focal lens

Answer: b

Convex mirrors are used to build side and rear vision mirrors on automobiles. This is because the image produced by a convex mirror is smaller and more upright, resulting in a larger field of view.

20) Qutbuddin Aibak was the founder of which dynasty?

a) Mughal

b) Tughlaq

c) Mamluk

d) Khilji

Answer: c

The Mamluk dynasty was created in Northern India by Qutb ud-Din Aibak, a Turkic Mamluk slave general from the Central Asian Ghurid Empire.

21) Who among the following was the author of the book “Ajatshatru”?

a) Shashi Tharoor

b) RK Narayan

c) Chandrashekar

d) Jay Shankar Prasad

Answer : d

The Ajatshatru book was written by Jay Shankar Prasad.

22) What is the aim of the Fourth Five-Year Plan?

a) Removal of poverty

b) Establishing self-sufficiency and stability

c) Heavy industries establishment

d) Integrated Rural development program

Answer: b

India followed the Fourth Five-Year Plan from 1969 to 1974. It was a plan based on the Ashok Rudra Menon paradigm. The fundamental purpose of the strategy was to achieve economic self-sufficiency and stability.

23) Who was honoured with the 56th Jnanpith award?

a) Ashapoorna Devi

b) Amitav Ghosh

c) Akkitham Achuthan

d) Nilamani Phookan

Answer : d

24) Who developed the concept of horsepower?

a) James Watt

b) Henry Cavendish

c) Max Planck

d) Victor Hess

Answer: a

According to Watt’s experiment in 1782, a “brewery horse” could create 32,400 foot-pounds [43,929 Nm] per minute. The figure was standardized the next year by James Watt and Matthew Boulton at 33,000 foot-pounds (44,742 Nm) per minute.

25) Find the mismatched pair among the following?

a) Goa-Panaji

b) Lakshadweep Islands – Kavaratti

c) Uttarakhand – Lucknow

d) Sikkim – Gangtok

Answer: c

26) Which award is known as “Asia’s Nobel Prize”?

a) Bharat Ratna

b) Vatayan Lifetime Achievement Award

c) Ramon Magsaysay Award

d) None of the above

Answer: c

The Ramon Magsaysay Award is given on basis of former Philippine President Ramon Magsaysay and it is known as Asia’s Nobel prize. The prize is given on an annual basis. 

27) What is the wavelength range of X-rays?

a) 0.1 Angstrom – 100 Angstrom

b) 1000 nm – 0.01 cm

c) 1 m – 100 m

d) 1 cm – 1 m

Answer: a

X-rays are classified as electromagnetic radiation (wavelength is given in angstroms). X-rays have wavelengths ranging from 0.01 to 10 nm, corresponding to frequencies ranging from 31016 to 31019 Hz and energy ranging from 100 eV to 100 keV. Their wavelength is shorter than that of UV rays but longer than that of gamma rays.

28) Which of the following countries is the largest landlocked country?

a)Afghanistan

b) Kazakhstan

c) Iran

d) Mongolia

Answer: b

Kazakhstan is the largest landlocked country in the world. Ethiopia is the world’s most populated landlocked country, with a population of more than 101 million people.’

29) Which of the following acids is found in tomatoes?

a) Ascorbic acid

b) Formic acid

c) Tartaric acid

d) Oxalic acid

Answer : d

Oxalic acid is a chemical compound that can be found in practically every plant, including fruits, vegetables, and cereals. Tomatoes contain a variety of acids, including citric acid, malic acid, ascorbic acid, and oxalic acid.

30) What is the currency of the Philippines?

a) Euro

b) Dollar

c) Peso

d) Baht

Answer: c

The Philippine peso is based on the Real de an Ocho, or Spanish dollar, which was widely used in the Americas and Southeast Asia throughout the 17th and 18th centuries.

31) Who among the following discovered the sea route to India via the Cape of Good Hope?

a) Abel Tasman

b) Vasco Da Gama

c) John Cabot

d) Henry Hudson

Answer: b

The Portuguese mission that discovered the sea passage to India was the first known expedition from Europe to India via the Cape of Good Hope. It occurred between 1495 and 1499, under the reign of King Manuel I. Vasco da Gama, a Portuguese explorer, conducted the expedition.

32)Which state in India is known as the “House of Clouds?”

a) Assam

b) West Bengal

c) Kerala

d) Meghalaya

Answer : d

Between Assam and Bangladesh is Meghalaya, which means “the abode of clouds” or “house of Clouds.” It is a mountainous state.
 

33) What is the national emblem of Italy?

a) White Lily

b) Eagle

c) Rose

d) Kangaroo

Answer: a

The sign is structured like a Roman wreath, with a white five-pointed star, the Stella d’Italia (English: “Star of Italy”), with a thin crimson border, overlaid upon a five-spoked cogwheel, standing between an olive branch on the left side and an oak branch on the right side.

34) Who was the Viceroy of India when the 3rd Anglo-Burmese war took place?

a) Lord Lawrence

b) Lord William Bentinck

c) Lord Dufferin

d) Lord Canning

Answer: c

Lord Dufferin (1884-1888): He was the Viceroy of India during the Third Anglo-Burmese War (1885-1886). The Second Anglo-Burmese War (1852–1853) broke out during Lord Dalhousie’s tenure (1848-1856). The British capture of Lower Burma ended the Second Anglo-Burmese War.

35) “Ankara” is the capital of which country?

a) Uganda

b) Turkey 

c) Singapore

d) Mongolia

Answer: b

The capital of the Turkish Republic Ankara, formerly known as Ancyra and Angora, is Turkey’s capital.

36) Which of the following is known as the “Granite City” of the world?

a) Aberdeen

b) Chicago

c) Australia

d) Rome

Answer: a

Granite City (Scotland) is ranked 36th. Aberdeen’s buildings are all made of light granite.
 

37) Which articles of the Indian Constitution deal with fundamental rights?

a) Article 5-11

b) Article 245-263

c) Article 12-35

d) Article 51A

Answer: c

Articles 12 to 35 of Part III of the Constitution cover fundamental rights. These include the right to equality before the law, the prohibition of discrimination based on religion, race, caste, gender, or place of birth, and the right to equal job opportunity.

38) What is the chemical name of Marsh gas?

a) Potassium Hydroxide

b) Ethyl alcohol

c) Sodium Hydroxide

d) Methane

Answer : d

The chemical formula for methane is CH4, which is number 38. It is abundant in natural gas. Marsh gas has anything from 50 to 80 percentage methane, but it’s usually around 60 percentage.

39) What is the SI unit of potential difference?

a) Ampere

b) Watt

c) Volts

d) Meters

Answer: c

Volts, indicated by the letter v, is the SI unit of voltage. Per coulomb of electric charge, one volt equals one joule of energy.

40) In which of the following medium does sound travel fast?

a) Vacuum

b) Steel

c) Water

d) Air

Answer: b

The fastest sound speed is that of solids, followed by liquids (less dense than solids) and last gases (least dense). Because steel is a solid material, sound travels the fastest. Sound cannot travel in a vacuum because there is no material medium.

41) Which Governor-General of India abolished the Sati practice?

a) Lord Auckland

b) Lord Dalhousie

c) Lord William Bentinck

d) Lord Harding

Answer: c

The Governor-General Lord William Bentinck issued the Bengal Sati Regulation, or Regulation XVII, in India under East India Company administration, making the practice of Sati or suttee unlawful in all jurisdictions of India and subject to punishment. The restriction is attributed to putting an end to sati practice in India.

42) Who is the author of the book “Untouchable”?

a) Mulk Raj Anand

b)K Natwar Singh

c) Mark Tully

d) Anand Math

Answer: a

Mulk Raj Anand’s work Untouchable was published in 1935.

43) Which of the following is also known as “shifting agriculture”?

a) Intensive cultivation

b) Step farming

c) Terrace farming

d) Jhum cultivation

Answer : d

Shifting cultivation, also known as jhum, is an agricultural technique in which a farming community chops secondary forests in a specific location, burns the slash, and cultivates the area for a fixed number of years. 
 

44) Which state has the maximum forest area in India?

a) Andhra Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Kerala

Answer: b

Madhya Pradesh has the highest forest land area cover in the country, next are Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Odisha, and Maharashtra.

45) What is the pH value of blood?

a) 2.8

b) 7.0

c) 7.40

d) 6.5

Answer: c

The pH scale ranges from 0 to 14 (alkaline) (very alkaline). Normal blood temperatures range between 7.35 and 7.45 degrees Celsius.
 

46) The Elephanta wind occurs in which of the following regions?

a) Africa

b) The Alps

c) Tundra region

d) Malabar coast

Answer : d

The Elephanta is a strong southerly or southeasterly wind that blows throughout India’s Malabar coast in September and October, heralding the start of the southwest monsoon.

47) In which year was the French Company captured by the British East India Company?

a) 1664

b) 1754

c) 1761

d) 1668

Answer: c

The British “East India Company” seized Puducherry from the French from 1742 until 1763, when the Treaty of Paris restored French Company sovereignty.

48) Which of the following causes chickenpox?

a) Virus

b) Fungi

c) Bacteria

d) None of the above

Answer: a

The varicella-zoster virus causes chickenpox, a highly contagious disease (VZV).

49) Which gland is known as the master gland?

a) Thymus

b) Pancreas

c) Thyroid

d) Pituitary

Answer : d

Because it regulates the activity of many other endocrine glands, the pituitary gland is sometimes referred to as the “master” gland of the endocrine system. It’s a gland that produces hormones.

50) What is the length of the Earth’s polar radius?

a) 6357 km

b) 6378 km

c) 6536 km

d) 6738 km

Answer: a

It has an equatorial radius of 6378 km but a polar radius of 6357 km, indicating that the Earth is slightly flattened.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

More Articles Like This