back to top
Monday, July 15, 2024
HomeArticleGk Questions And Answers

Gk Questions And Answers

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

This article covers the top general knowledge questions from various fields such as science, literature, geography, history, civics, and intelligence. Gaining basic knowledge from a small age helps kids develop intelligence and intellectual abilities, which also creates social awareness among them.

1. How many days are there in a week?
Ans. 7

2. How many colours are there in a rainbow?
Ans. 7

3. How many planets are there in a solar system?
Ans. 8

4. Baby frog is known as?
Ans. Tadpole

5. Which animal is known as the ship of the desert?
Ans. Camel

6. How many hours are there in a day?
Ans. 24

7. How many days are there in a leap year?
Ans. 366

8. What is the national anthem of India?
Ans. Jana Gana Mana is the national anthem of India.

9. What is the capital of India?
Ans. New Delhi

10. Name the national animal of India?
Ans. Tiger

11. How many alphabets are there in the English language?
Ans. 26

12. How many vowels are there in the English alphabet?
Ans. There are 5 vowels in the English alphabet i.e. A, E, I, O, and U.

13. What is the national song of India?
Ans. Vande Mataram

14. How many days are there in February (not in a leap year)?
Ans. 28

15. Name the national tree of India?
Ans. Banyan tree

16. How many seconds are there in a minute?
Ans. 60 seconds

17. Name the national bird of India?
Ans. Peacock

18. How many seconds are there in an hour?
Ans. 3600 seconds

19. How many consonants are there in the English alphabet?
Ans. 21

20. Name the national flower of India?
Ans. Lotus

21. Which animal is known as the king of the Jungle?
Ans. Lion

22. Name the national fruit of India?
Ans. Mango

23. How many oceans are there on the earth?
Ans. 5

24. How many continents are there on the earth?
Ans. 7

25. Name the national river of India?
Ans. Ganga

26. Which is the largest continent in the world?
Ans. Asia

27. Name the national reptile of India?
Ans. Crocodile

28. Which is the largest mammal on the earth?
Ans. Blue Whale

29. Which is the giant planet in the solar system?
Ans. Jupiter

30. Sun rises from?
Ans. East

31. How many primary colors are there?
Ans. Three (Red, Blue, and Yellow)

32. How many sides are there in a triangle?
Ans. 3

33. Name the house made up of ice?
Ans. Igloo

34. How many states are there in India?
Ans. 28

35. How was the first man to land on the moon?
Ans. Neil Armstrong

36. Which is the densest jungle in the world?
Ans. The Amazon Rainforest

37. Who was the first prime minister of India?
Ans. Pandit Jawaharlal Nehru

38. Who was the first president of India?
Ans. Dr. Rajendra Prasad

39. How many years are there in a millennium?
Ans. 1000 years

40. Which festival in India is known as the festival of colours?
Ans. Holi

41. Which festival in India is known as the festival of lights?
Ans. Diwali

42. Who was the first women prime minister of India?
Ans. Indira Gandhi

43. Name the oceans of the world?
Ans. The Atlantic, Arctic, Pacific, Antarctica, and Southern (Antarctic) oceans.

44. How many days does the month of February have in a leap year?
Ans. 29

45. What’s the principal source of energy for the earth?
Ans. The sun

46. Describe an Isosceles Triangle
Ans. A triangle that has 2 sides of the same length is known as an isosceles triangle.

47. Which is the nearest planet to the sun?
Ans. Mercury

48. Which gas is absorbed by plants?
Ans. Carbon dioxide

49. Which is the smallest continent in the world?
Ans. Australia

50. Which bird lays the largest eggs in the world?
Ans. Ostrich

51. Which is the longest river in the world?
Ans. Nile river

52. Which is the tallest mountain in the world?
Ans. Mount Everest

53. What is an anti-clockwise direction?
Ans. Right to left

54. How many union territories are there in India?
Ans. 8

55. Name the national heritage animal of India?
Ans. Elephant

56. Which continent is known as the Dark Continent?
Ans. Africa

57. Name the national aquatic animal of India?
Ans. Dolphin

58. Who invented electricity?
Ans. Benjamin Franklin

59. Who invented the electric bulb?
Ans. Thomas Alva Edison

60. Who invented the first telephone?
Ans. Alexander Graham Bell

61. Who invented Radio?
Ans. Guglielmo Marconi

62. Which planet is also known as the red planet?
Ans. Mars

63. What is the national game of India?
Ans. Hockey

64. Name the largest democracy in the world?
Ans. India

65. Who wrote the “Malgudi Days”?
Ans. R. K. Narayan

66. Name the hardest substance on the earth?
Ans. Diamond

67. Who invented the watch?
Ans. Peter Heinlein

68. Name the largest ocean in the world.
Ans. Pacific Ocean

69. Which is the smallest bone in the human body?
Ans. Stape (ear bone)

70. How many bones are there in the human body?
Ans. 206

71. Which country is known as the “Land of the Rising Sun”?
Ans. Japan

72. How many sides does a decagon have?
Ans. 10

73. The theory of relativity was given by
Ans. Albert Einstein

74. Gravity was discovered by
Ans. Issac Newton

75. Who is the founder of Microsoft?
Ans. Bill gates and Paul G. Allen 

76. X-rays were first discovered by
Ans. Wilhelm Roentgen

77. Who is known as the Father of India?
Ans. Mahatma Gandhi

78. What is a Telescope?
Ans. A device made of a tube and lenses used to see far objects such as stars, meteoroids, etc.

79. What is a microscope?
Ans. The microscope is a laboratory instrument used for very small objects that are not visible to the naked eye.

80. Name the natural satellite of the earth?
Ans. Moon

81. Which colour symbolizes peace?
Ans. White

82. Name the colours present on the national flag of India?
Ans. Saffron, White, and Green

83. Conveyor belt was first invented by
Ans. Henry Ford

84. In which year did the first world war start?
Ans. 1914

85. What protects the earth from solar radiation?
Ans. The ozone layer

86. Which is the most populated country in the world?
Ans. China

87. Which is the largest nation in terms of area?
Ans. Russia

88. Who invented the computer?
Ans. Charles Babbage

89. What is the currency of India?
Ans. Indian national rupee (INR)

90. How many cards are there in a deck of cards?
Ans. 52

91. Which is the fastest land animal?
Ans. Cheetah

92. Which is the largest waterfall in the world?
Ans. Niagara falls

93. How many MBs are there in a GB?
Ans. 1024 MB

94. How many stars are there on the national flag of the USA?
Ans. 50

95. What does an LED stands for?
Ans. Light Emitting Diode

96. Who discovered the zero?
Ans. Aryabhatta

97. Who discovered India?
Ans. Vasco Da Gama

98. How many players play in a cricket team?
Ans. 11

99. What is the height of Mount Everest?
Ans. 8849 meters

100. Who invented the pneumatic tire?
Ans. John Boyd Dunlop

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

More Articles Like This