back to top
Friday, June 14, 2024
HomeArticleSSC Exam Important Question General Science

SSC Exam Important Question General Science

Must Read

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

1. How many cervical canal cells are found in the archegonium of a fern?
(a) Two
(b) Three
(c) One
(d) Five

Ans. (c) One 
Explanation – Archegonium, the female reproductive organ in ferns and mosses. An archegonium is also found in some gymnosperms, for example; cycads and conifers. It is a flask-shaped structure and consists of a neck with cells of a duct. 

2. Which of the following groups of animals are primates?
(a) giraffes and zebras
(b) kangaroos and koalas
(c) lemurs and horses
(d) rabbits and hares

Ans. (c) Lemurs and horses 
Explanation – A primate is a mammal in the order of Primates, which includes lemurs and horses, tarsiers, monkeys, apes, and humans. 

3. Where do crocodiles store their fat?
(a) head
(b) stomach
(c) arteries
(d) tail

Ans. (d) Tail 
Explanation – Crocodiles store fat in their tails so they can survive for long periods without food. 

4. In which of the following animals has the skin a respiratory organ?
(a) Rana
(b) Cockroach
(c) Spark
(d) Whale

Ans. (a) Rana 
Explanation – In Rana, the skin is a respiratory surface. Frogs remove carbon dioxide through the skin 2.5 times faster than through the nostrils.

5. Which one of the following belongs to the family to which the panda belongs?
(a) Cat
(b) Dog
(c) Bear
(d) Rabbit

Ans. (c) Bear
Explanation- The family is Ursidae, which is more commonly known as the bear family. Pandas have five toes on each foot, and they are capable of walking upright for a short.

6. Which of the following is monogamous?
(a) Frog
(b) Wolf
(c) Seal
(d) Deer

Ans. (b) Wolf
Explanation – Wolf is monogamous and maintains a single mate for sexual intercourse. Polygamous: Having more than one mate at a time like Deer, cattle, walrus, seals, etc.

7. The Mammoth is an ancestor of?
(a) Dog
(b) Horse
(c) Elephant
(d) Camels

Ans. (c) Elephant
Explanation – The mammoth was an ancestor of the elephant.

8. Which animals use pheromones?
(a) Insects
(b) Snake
(c) Birds
(d) Bat

Ans. (a) Insects 
Explanation – Bees, wasps, ants, moths, and other insects rely largely upon pheromones as a means of communication.

9. Among the following which one is not an ape?
(a) Gibbon
(b) Gorilla
(c) Languor
(d) Orangutan

Ans. (c) Languor
Explanation – Gibbon, Gorilla, and Orangutan are apes, but languor is not an ape, it is prosimians.

10. Which of the following is a group of invertebrate animals?
(a) Mammalia
(b) Arthropoda
(c) Reptilia only
(d) Pisces

Ans. (b) Arthropoda
Explanation – Invertebrates are animals without spines including insects, snails warms, carbs, and squids.

11. Honey bees and wasps are grouped under classes
(a) Crustacea
(b) Diplopoda
(c) Arachnida
(d) Insect

Ans. (d) Insect
Explanation – An insect is any member of the largest class of the phylum arthropods, which is itself the largest of the phyla.

12. When was the dinosaur born?
(a) 130 million years ago
(b) 330 million years ago
(c) 230 million years ago
(d) 120 million years ago

Ans. (c) 230 million years ago
Explanation – The prehistoric reptiles known as dinosaurs arose during the Middle to Late Triassic Period of the Mesozoic Era, some 230 million years ago.

13. Which one of the following birds had teeth?
(a) Archaeopteryx
(b) Penguin
(c) Parrot
(d) Ostrich

Ans. (a) Archaeopteryx
Explanation – It had solid bones and beaks with teeth like reptiles but modern birds don’t have teeth and have hollow bones. 

14. What is the class of dolphins?
(a) Amphibia
(b) Mammal
(c) Aves
(d) Prices

Ans. (b) Mammal
Explanation – A dolphin is an aquatic mammal within the infraorder Cetacea.

15. Which of the following has no blood but respires?
(a) Fish
(b) Rat
(c) Snake
(d) Hydra

Ans. (d) Hydra
Explanation – Hydra doesn’t have blood. It is a single-cellular organism.

16. What is present in the blood of earthworms?
(a) Hemoglobin
(b) Hematin
(c) Hemocyanin
(d) Cyanine

Ans. (a) Hemoglobin
Explanation – In earthworms, haemoglobin is the respiratory pigment that carries oxygen to different parts of the body. It is present in the blood plasma. The blood of the earth circulates through the vessels.

17. How many pairs of the leg is found in an insect?
(a) Two pairs
(b) Three pairs
(c) one pair
(d) four pairs

Ans. (b) Three pairs
Explanation – Insects have six legs and two antennae, and their body is made up of three main regions: head, thorax, and abdomen.

18. Cuttlefish is known as?
(a) Loligo
(b) Sepia
(c) Pila
(d) Torpedo

Ans. (b) Sepia
Explanation – Cuttlefish is commonly known as Sepia.

19. Tear gland is not found in which animal?
(a) Man
(b) Dog
(c) Rabbit
(d) Ox

Ans. (c) Rabbit
Explanation – Rabbits and goats don’t have tear ducts.

20. Which of the following is true fish?
(a) Cuttlefish
(b) Cry fish
(c) Silverfish
(d) Flying fish

Ans. (d) Flying fish
Explanation – Flying fish is a true marine fish.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!

Bharathi Pradeep
Bharathi Pradeephttps://www.getcooltricks.com/
Editor at GetCoolTricks.com. Bharathi covers topics on Competitive exams, How To guides, Current exams, Current Affairs, Study Materials, etc. Follow her on social media using the links below.

More Articles Like This